6 fouten die je wilt vermijden tijdens je rijexamen

rijexamen fouten

Is het bijna zover en ben je enorm zenuwachtig? Maak je geen zorgen, het is normaal om je zenuwachtig te voelen voor je examen. Zorg ervoor dat je deze gevoelens onder controle houdt. Om te slagen voor je rijexamen moet je kalm blijven en je op de weg concentreren. Het rijexamen hoeft niet perfect te zijn, het is geoorloofd om een paar kleine foutjes te maken. Zorg er alleen voor dat je door deze foutjes niet te veel gaat stressen, anders kan het zijn dat ze je fataal worden.

Er zijn veel voorkomende fouten die leerlingen tijdens hun rijexamen maken en waar je van kunt leren. In deze blog sommen we zes veelgemaakte fouten op die je kunt vermijden tijdens je rijexamen.

1.  Te langzaam rijden

Langzaam rijden lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo verkeerd. Maar op een gegeven moment zal je instructeur en zullen andere bestuurders zich aan je gaan ergeren. Dit heeft vervolgens dan weer invloed op jouw rijgedrag. Bovendien kan rijden onder de maximumsnelheid onveilige omstandigheden voor jezelf en andere bestuurders veroorzaken. Let op de snelheidslimiet en rij zo hard als aangegeven, zo toon je zelfvertrouwen aan jouw examinator.

2. Let op andere bestuurders

Dit is veruit gebruikelijk bij alle leerlingen; voortdurend in spiegels kijken om te zien hoe de auto achter je zich gedraagt. Acht van de tien keer zullen andere bestuurders klagen over je rijgedrag. Niet omdat je slecht rijdt, maar omdat ze vergeten dat ze een keer in jouw situatie zijn geweest en niet meer weten hoe stressvol dat was. Je kunt andere bestuurders niet vermijden, maar je kunt wel de invloed controleren die ze op je rijstijl hebben. Richt je dus meer op de weg en minder op andere bestuurders.

3. Fileparkeren

Oefen een paar keer het file parkeren voor het examen. Een veelgemaakte fout is om niet file te gaan parkeren. Je wilt voorkomen dat je andere auto’s raakt of dat je over de stoeprand rijdt. Zorg dat je voor het fileparkeren de lichten laat zien en goed ademhaalt om over de stappen na te denken. Onthoud dat je toch voor het examen zult slagen met een paar kleine foutjes. Tenzij je de stoep te hard raakt of tegen een andere auto aan knalt. Oefen dit om de techniek onder de knie te krijgen.

4. Het vergeten van het knipperlicht, te lang wachten of te snel rijden

Onthoudt goed op welke momenten je knipperlicht moet voeren, beter moet uitkijken en niet te snel rijdt. Let op de borden, hou het verkeer in de gaten en voer bij afslaan of wisselen van baan altijd je knipperlicht. Vergeet je op veel momenten deze handelingen uit te voeren, dan zal je het examen niet gaan halen. 

5. Vergeten volledig te stoppen bij stopborden of rode lichten

Stoppen betekent stoppen. Vergeet nooit volledig te stoppen voor stoptekens of rode lichten. Als je niet stopt trapt de examinator zelf op de rem en ben je gezakt. Ook wanneer je te hard rijdt en hierdoor hard moet remmen ga je het examen ook niet halen. Hard remmen mag alleen in noodsituaties, zorg er daarom voor dat je je bewust bent van de tijd die je nodig hebt om tot stilstand te komen en rem geleidelijk.

6. Te veel afgeleid zijn door je examinator

Je rijexamen afleggen kan erger zijn dan een spannende film. Er zit een vreemde naast je die aantekeningen maakt terwijl jij rijdt en ervoor kan zorgen dat je jouw rijbewijs niet haalt. Die aantekeningen kunnen fouten zijn, maar je zult het nooit weten. Zorg ervoor dat je je niet geïntimideerd voelt over de hoeveelheid aantekeningen die je examinator maakt. Bedenk in plaats daarvan dat deze aantekeningen herinneringen zijn aan goede dingen die je gedaan hebt. Het is een van de grootste momenten van je leven dus laat die negatieve gedachtes niet winnen.

Dit zijn veelgemaakte fouten die mensen tijdens het rijexamen maken. Zorg ervoor dat je al deze stappen oefent en let erop dat je geen van deze fouten begaat. Je hebt hiervoor geleerd, genoeg lessen gehad en goed geoefend en dus je gaat het examen gewoon halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *