Alles wat je moet weten over achteruit inparkeren

Als mens worden we om vele redenen angstig. Een voertuig parkeren op een openbare parkeerplaats is één voorbeeld vanuit honderden. Parkeerangst is misschien niet iets waar veel mensen over praten, maar het is wel iets dat veel mensen ervaren. Ongeacht je leeftijd, competentie of rijervaring, er zullen toch momenten komen dat je deze angst moet overwinnen.

Een voorbeeld: je bent in een drukke straat in de buurt van een hotel of café. Je bent laat voor je vergadering en je hebt eindelijk een parkeerplek kunnen vinden. Met wat vereiste manoeuvres moet het lukken om hier te parkeren. Het aantal auto’s die achter je beginnen te verzamelen zorgen ervoor dat je nog angstiger wordt. Je weet dat als je een verkeerde hoek neemt om achteruit in te parkeren het niet gaat lukken.

Je kijkt in de achteruitkijkspiegel en je ziet het ongeduld in de ogen van de bestuurders, terwijl je nog moet beginnen. Zou je proberen te parkeren of rij je door om een rustigere parkeerplaats te zoeken?

Als je antwoord is om weg te rijden, lees deze blog dan verder. Want in deze blogpost gaan we je enkele tips geven om parkeerangst te overwinnen.

Achteruit inparkeren

Wat is achteruit inparkeren? Met achteruit inparkeren bedoelen we de situatie wanneer je met de kont van de auto eerst het parkeervak ingaat en dan pas met de neus.

Als beginner is achteruitrijden misschien een grotere uitdaging dan vooruit. Er zijn zoveel punten waar je op moet letten en je moet weten wanneer je moet stoppen met achteruitrijden. Het kost even wat tijd en je moet het blijven oefenen. Maar de meeste bestuurders hebben verkiezen achteruit inparkeren boven vooruit inparkeren.

Is achteruit inparkeren veilig?

Achteruit inparkeren geeft de bestuurder meer controle en zicht over de belijning. Als je achteruit de ruimte in gaat, ga je een aangewezen ruimte in zonder voertuig- en voetgangersverkeer. Dit betekent dat de kans dat je tegen iemand, of iets op botst kleiner is (tenzij je afgeleid wordt).

Achteruit inparkeren wordt beschouwd als een veilige manier van parkeren. Het komt namelijk voor dat bestuurders blindelings achteruit in tegemoetkomend verkeer of in het pad van voetgangers uitwijken.

Je kunt je auto bijvoorbeeld wel vooruit parkeren, maar de uitdaging begint pas echt als je moet wegrijden. Dit komt omdat er bij het achteruit inparkeren talloze dode hoeken zijn van andere voertuigen en voetgangers.

Met achteruit inparkeren is de kans dat je iemand aanrijdt kleiner omdat je volledig zicht hebt.

Hoe werkt achteruit inparkeren?

1. Zoek een lege parkeerplek.

Zoek allereerst een lege parkeerplaats. Het liefst een in een rustige omgeving met meerdere vrije plaatsen, dit zorgt ervoor dat je meer inzicht hebt.

2. Signaleer de bocht

Het is belangrijk dat je je richtingaanwijzer gebruikt om andere bestuurders te waarschuwen dat je van plan bent achteruit in te parkeren op de vrije parkeerplek.

3. Rijd voor de parkeerplaats uit

Als je een vrije parkeerplek gevonden hebt, rijd je er zo voor dat de achterbumper van je auto iets voor de plek staat.

4. Onderzoek de omgeving

Voordat je de auto in zijn achteruit zet, zorg je ervoor dat je goed op weg bent. Kijk of er andere voertuigen voor of achter je zijn. Wellicht hebben niet alle overige bestuurders gezien dat je achteruit wil inparkeren. Controleer alle spiegels en kijk of er geen voetgangers op de weg staan.

5. Schakel je voertuig in zijn achteruit

Om te beginnen met achteruitrijden is het belangrijk dat je je voertuig in zijn achteruit schakelt om zeker te zijn dat je terugrijdt. Als je eenmaal geschakeld hebt is het tijd om je stuur naar rechts te gaan draaien terwijl je langzaam gas begint te geven. Geef niet snel gas je wil niet tegen een andere auto opknallen.

6. Zet je voertuig recht

Het is belangrijk dat je voertuig binnen de lijnen geparkeerd staat. Controleer daarom je zijspiegels terwijl je draait om er zeker van te zijn dat je geen nabije auto’s raakt. Ook kun je in de spiegels checken of je binnen de lijnen past.

7. Zet je stuur recht

Als je binnen de lijnen geparkeerd staat, zet je je stuur recht. Staat de auto zo juist geparkeerd? Dan kan je naar de laatste stap.

8. Schakel in de parkeerstand

Schakel je auto in de parkeerstand en bereid je voor om uit te stappen.

Achteruit inparkeren vs. vooruit parkeren?

Sommige mensen beweren dat ze liever achteruit inparkeren en anderen vooruit parkeren. We kunnen niet voor je beslissen wat jij fijner vindt, hier moet je zelf achter zien te komen. Als je wilt beginnen met leren autorijden maar angst hebt voor parkeren aarzel dan niet om je eerste rijles te boeken. Je instructeur zal je alle soorten parkeren leren. Kijk op Rijlesplanner om een rijschool in je buurt te vinden en begin morgen nog met het overwinnen van je parkeerangst.