Alles wat je moet weten over eerste rijles

Je allereerste rijles is geboekt en je bent helemaal klaar om te starten met rijlessen. Nu vraag je je waarschijnlijk ook af wat je op je eerste rijles gaat doen? Of hoe deze er eigenlijk uit gaat zien?

Je weet niet echt wat je doet, je bent nerveus en een beetje onzeker. Maar maak je geen zorgen! Eigenlijk word je eerste rijles heel relaxed. Je zult dan direct merken dat autorijden helemaal niet zo eng is als wat je eerst denkt. Het maakt ook niet uit als het niet goed gaat de eerste keer. Want laten we eerlijk zijn, slechter kun je er in ieder geval niet van worden.

Weten wat je kunt verwachten bij je eerste rijles helpt de stress te verlichten en zorgt ervoor dat je een goede start maakt achter het stuur. Begin je bijna met rijlessen? En ben je nieuwsgierig naar wat er tijdens je eerste rijles gaat gebeuren? Lees deze blogpost dan verder.


Wat kun je verwachten tijdens je eerste rijles?

Je eerste rijles is geboekt en nu is het tijd om achter het stuur te kruipen, maar wat kun je verwachten? Hier is een walkthrough van de belangrijkste stappen tijdens de eerste rijles:

  1. Je wordt opgehaald

Zorg dat je op tijd klaar bent voor je les. Je instructeur haalt je thuis of ergens op een afgesproken plek op. Zorg dat je op tijd klaar bent voor de les. Je wilt geen slechte eerste indruk geven.

  1. Je zult op een rustige plek rijden

Je neemt plaats achter het stuur, maar er is niets om bang voor te zijn. Je instructeur weet dat je zenuwachtig bent voor je eerste les. Daar houdt hij/zij dan ook rekening mee. Daarom begin je op een rustige weg of parkeerplaats. Hier krijg je een praktische uitleg over de auto.

  1. Je leert hoe je jezelf installeert voor het rijden

Het installeren voor het rijden is niet het spannendste onderdeel van de eerste les. Het klinkt ook heel eenvoudig maar dit is wel een van de belangrijkste onderdelen tijdens je eerste les. Je instructeur neemt de tijd om uit te leggen hoe je de stoel en de spiegels van de auto juist instelt.

  1. Je leert de grondbeginselen en het praktische gebruik van de auto

Je kunt een rustige eerste rijles verwachten die vooral gericht is op de basiselementen van het leren autorijden. Je maakt kennis met alle bedieningselementen van de auto. Je leert dingen als sturen, gas geven, schakelen, remmen en meer. Bovendien wordt niet van je verwacht dat je de bedieningselementen meteen begrijpt.

  1. Je gaat rijden

Aan het einde van de les mag je zelf rijden. Dit gebeurt weer in een rustige omgeving en vooral niet te snel. Je instructeur helpt en assisteert je bij de moeilijkste dingen. Hierdoor heb je de tijd hebt om het optrekken, remmen en sturen onder de knie te krijgen. Stapje voor stapje leer je de basis van het autorijden.

  1. Je zult de snelweg niet oprijden

Ook belangrijk om te vermelden is dat je niet meteen les zult krijgen op de snelweg. Daarvoor moet je eerst de besturing en de veiligheidsinstructies onder de knie hebben. Normaal gesproken ga je pas naar een aantal lessen de snelweg voor het eerst op.  =


Wat moet je dragen naar je eerste rijles?

  • Een bril, als dat voor jou geldt. Als je een bril draagt, dan moet je die meebrengen. Je wilt geen onnodige fouten maken door slecht zicht. Dit kan je eerste les nog stressvoller maken dan hij al is.
  • Gepaste kleren. Tijdens je eerste les wil je er zeker van zijn dat je je prettig voelt in wat je draagt. Je bent al gestrest door de lessen. Zorg er daarom voor dat je andere zorgen vermijdt.
  • Comfortabele schoenen. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Het beste om te dragen zijn gympen; die zitten comfortabel en zijn stabiel. Hoge hakken of schoenen die gemakkelijk uitvallen zijn geen goed idee. Teenslippers zijn ook wel verboden.


Wat gebeurt er na de eerste rijles?

Na de les word je thuis afgezet. Op dit punt is het ook tijd voor je om al je vragen te stellen. Schaam je niet om ze te stellen, alleen dan kun je een goede keuze maken.

Bovendien is dit ook het moment om te beslissen of de lesmethode die je instructeur gebruikte je beviel of niet. Sommige rijscholen zullen contact met je opnemen om te vragen hoe je je eerste rijles beviel. Wees eerlijk en neem een verstandige beslissing. Als je geen goed gevoel hebt over de rijschool, zoek dan verder. Bij Rijlesplanner kun je je eerste les voordelig boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *