Alles wat je moet weten over rijles in een automaat

Wil je rijlessen nemen in een automatische auto, bijvoorbeeld omdat je de meerwaarde niet inziet van schakelen of omdat je in de toekomst niet in een handgeschakelde auto wilt rijden? Lees deze blog dan verder om alles over automatische rijlessen te weten te komen.

Wat is rijles in een automaat?

Rijles in een automaat betekent dat de rijlessen gegeven worden in een auto met een automatische versnellingsbak. In een automatische auto hoef je alleen de handrem los te laten en kun je automatisch gaan rijden door de motor gas te geven en het rempedaal te gebruiken. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de versnellingen, want de automatische auto kiest automatisch de juiste versnelling.

Houd er rekening mee dat als je besluit in een automatische auto te leren rijden, je alleen in automatische auto’s mag rijden. Als je leert rijden in een handgeschakelde auto mag je later in een handgeschakelde én automatische autorijden.

Is het beter om te rijden in een handgeschakelde of een automatische auto?

Ben je op zoek naar een eenvoudige en gemakkelijke rijervaring waarbij je niet voortdurend hoeft te schakelen en in verlegenheid gebracht wordt als je auto afslaat? Dan is een automatische auto iets voor jou. Aan de andere kant, als je een meer betrokken rijervaring wilt met meer controle, dan past een handgeschakelde auto misschien beter bij je.

Bovendien zijn er nog andere factoren waarmee je rekening moet houden voor je beslist of je leert rijden in een handgeschakelde of een automatische auto. Uiteindelijk ben jij de enige die deze vraag kan beantwoorden, zorg er alleen voor dat je analyseert wat voor jouw situatie het handigst is. Hieronder geven we je een paar voor- en nadelen van het volgen van rijlessen in een automaat.

Voordelen van rijden in een automaat:

  • Het is eenvoudiger om te rijden, omdat je niet hoeft te leren schakelen en dus meer tijd hebt om je te concentreren op de snelheid en wegligging.
  • Het neemt aanzienlijk minder tijd in beslag om te leren. Leerlingen die rijles nemen met een automatische auto hebben minder lessen nodig om hun rijbewijs te halen.
  • Het is gemakkelijker rijden in drukke gebieden. In drukke gebieden is het voortdurend starten en stoppen van de motor het lastigste karwei. Een automaat zorgt ervoor dat de bestuurder in staat is zich door druk verkeer te bewegen zonder meer te hoeven doen dan enkel het pedaal in te trappen.
  • Het verminderd het afslaan van de auto. Er is niets frustrerender dan het afslaan van de auto in een drukke of heuvelachtige omgeving, dit gebeurt zelden met een automatische auto. Bij een automatische auto treedt afslaan alleen op als er een mechanisch probleem in de auto is.

 

Nadelen van het hebben van een rijbewijs voor automaat:

  • Je bent niet bevoegd om een handgeschakelde auto te besturen. Als je je rijbewijs haalt in een auto met automatische versnellingsbak, mag je alleen in een automatische auto rijden. Als je van plan bent om op een handgeschakelde auto over te stappen, moet je het praktijkexamen in een handgeschakelde auto afleggen.
  • Automaten hebben een hogere aankoopprijs. Automatische auto’s zijn vaak duurder in aanschaf, zelfs als je ze tweedehands koopt.
  • Automaten zijn duurder in onderhoud. Omdat automatische auto’s complexer zijn dan handgeschakelde auto’s, zijn onderhoud en reparaties duurder.
  • Autorijden kan saai worden. Als je van de rijervaring en het schakelen houdt, kan het bezit van een automatische auto de lol van het rijden wegnemen.

 

Hoe kies ik de beste rijschool?

Rij je liever in een automaat? Met Rijlesplanner kun je de geselecteerde rijscholen in je omgeving bekijken en zien of ze de mogelijkheid bieden om rijlessen en het praktijkexamen in een automatische auto te volgen. Als je toch liever rijlessen volgt met een handgeschakelde auto is dat helemaal geen probleem.

Voor elke behoefte heeft Rijlesplanner een oplossing, plan vandaag je rijles en begin morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *