Belangrijke punten om te onthouden als je voor het eerst alleen rijdt

Je rijbewijs halen en je eerste autorit maken is voor iedereen altijd een even opwindende als beangstigende ervaring. Tot nu toe heb je altijd met je instructeur gereden en hoewel jij degene was die reed, wist je dat hij het kon overnemen als en wanneer dat nodig was. Maar nu sta je er alleen voor.

Ongeacht of je een kleine of lange afstand rijdt is het normaal dat je je angstig voelt. Bedenk alleen dat je door professionals beoordeeld bent en als zij vonden dat je er klaar voor was om alleen de weg op te roetsjen, dan moet je op jezelf vertrouwen. In deze blogpost praten we over een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je je eerste ervaring alleen achter het stuur hebt.

  1. Blijf kalm

Zorg ervoor dat je kalm blijft. Er is een reden dat een leerperiode, waarin je alleen met een andere volwassene in het voertuig kunt rijden, meestal vereist is voor je een rijbewijs krijgt. Laat je zenuwen je rijgedrag niet beïnvloeden, je bent er klaar voor.

  1. Maak het jezelf gemakkelijk

Stel het voertuig zo in dat je comfortabel zit, zorg ervoor dat je in alle spiegels kunt kijken en dat de stoel op jouw hoogte is afgesteld. Dit zal je helpen ontspannen en het voorkomt onnodige afleiding tijdens de rit.

  1. Denk niet te veel na

Als je in de auto zit ontspan en vergeet onnodige gedachten. Maak je geest leeg en concentreer je op wat je aan het doen bent. Als je voor de allereerste keer op de bestuurdersstoel zit, kun je je zenuwen beginnen te voelen door alle regels die je moet onthouden. Denk niet aan die grote rotonde waar je angst voor hebt. Anders ga je hier op reageren en dat kan je hele rij-ervaring beïnvloeden. Stap voor stap ben je er geweest, dus dit kan je.

  1. Zorg dat je geen afleiding hebt

Zingen in de auto brengt evenveel plezier als zingen onder de douche, maar als je voor het eerst alleen gaat rijden, zorg dan dat je het niet doet. Zet het volume zachter, rij met gesloten ramen om niet afgeleid te worden door omgevingsgeluiden en zet vooral je telefoon op stil. Rijden met afleiding is nooit een goed idee, zeker niet als je nog nooit alleen een voertuig bestuurd hebt.

  1. Plan de weg vooruit

Meestal worden we nerveus als we op onbekende wegen moeten rijden. Probeer daarom, als je weet waar je heen gaat, rond in de buurt te rijden of op een route die je goed kent. Als je de weg naar je bestemming niet weet, is Google Maps een gratis en handige navigatie om te gebruiken.

Conclusie

Als je deze eenvoudige tips in gedachten houdt terwijl je je voorbereidt om voor de eerste keer te gaan rijden, zal dat helpen de ervaring wat aangenamer te maken. Om ervoor te zorgen dat je rijervaring positief is, is de grootste tip om op je gevoel te vertrouwen. Autorijden moet niet eng zijn, aan het eind van de dag is het iets waar je tijd en moeite in gestoken hebt en dat zal je hele leven van pas komen.

Als je alleen wilt rijden maar nog niet met je rijschool begonnen bent, kijk dan op Rijlesplanner en boek je eerste rijles. Binnenkort zul je ook klaar zijn om alleen te rijden.