De belangrijkste 6 gedragregels voor veilig rijden

Tegenwoordig rijden we met veiligere auto’s op veiligere wegen, maar we zijn ook een maatschappij geworden die altijd op weg is en altijd haast heeft. Heb je wel eens harder gereden om op tijd te zijn voor die nieuwe baan? Of ben je een auto op een gevaarlijke plaats voorbijgereden, alleen omdat hij langzaam reed? Ook al willen we het niet toegeven dit zijn tekenen van onveilig rijgedrag. In deze situatie breng je niet alleen je eigen leven in gevaar, maar ook dat van anderen. In deze blogpost leggen we lees je de 6 belangrijkste gedragregels om veiliger te rijden.

1 Draag je veiligheidsgordel

De meeste mensen onderschatten het belang van veiligheidsgordels, vooral op korte afstanden. Maar veiligheidsgordels kunnen levens redden in gevaarlijke situaties. Als je je gordel goed draagt voorkomt hij dat je voorin je voertuig geslingerd wordt in geval van een ongeluk.

2 Rijd niet na het drinken of als je moe bent

Een groot aantal van alle ongelukken heeft slaperigheid en/of alcohol als bijdragende factor. In die situaties waarin je denkt dat gapen of een biertje drinken niets zijn om je zorgen over te maken, moet je twee keer nadenken. Gewoon een beetje slaperig zijn of een klein percentage alcohol op hebben is al genoeg om je risico op een ongeluk te vergroten. Op snelwegen kan één of twee seconden van onoplettendheid tot een ongeluk leiden.

3 Wees extra voorzichtig als je geen zicht op de weg hebt

Ongeacht of je door mistig, regenachtig of gewoon ’s nachts rijdt, je zicht is in al deze situaties sterk verminderd. Daarom moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen als je weinig zicht hebt.

Rijd zo nodig onder de maximumsnelheid, houd afstand tussen de voorligger en let op in bochten. In de blogpost “Tips om ’s nachts te rijden als beginnend bestuurder” geven we je extra tips om ’s nachts te rijden. Als je weet dat je bij slecht weer of ’s nachts liever niet rijdt, vermijd het dan ook en breng je zelf en anderen niet in gevaar.

4 Laat je niet afleiden tijdens het rijden

Denk eraan dat wanneer je instapt in de auto je niet gaat sms’en of telefoneren tijdens het rijden. Niet alleen voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van anderen, maar ook omdat dit illegaal is. Vermijd het maken of ontvangen van telefoontjes, het lezen en beantwoorden van sms’jes en het controleren van je apparaten om een andere reden. Als je een van de bovengenoemde situaties niet kunt vermijden, stop dan op een parkeerplaats of een benzinestation en ga dan verder.

5 Houd de veilige remweg aan

Soms maakt het niet uit hoe veilig je rijdt. Je kunt de maximumsnelheid rijden en je aan alle verkeersregels houden, maar als je niet voldoende remafstand houdt en de auto voor je verliest de controle of remt plotseling, kan dat een gevaarlijke situatie opleveren. In dit geval zou de schuld nog steeds bij jou liggen omdat jij degene bent die achterop knalt.

Voor nieuwe bestuurders kan het tijd kosten om de juiste remweg te begrijpen. Afhankelijk van je snelheid is het mogelijk de benodigde reactieafstand te berekenen en achtereenvolgens de remafstand te bepalen. Zorg ervoor dat je die afstanden elke dag controleert en oefent om ongelukken te voorkomen als je hem gebruikt voor het verplaatsen van een cruciale zending.

6 Oefen altijd defensief rijden

Dit klinkt vrij normaal, maar soms vergeten bestuurders om defensief rijden te oefenen. We zijn geneigd te klagen over die persoon die met volle snelheid de rotonde oprijdt terwijl wij er al in zaten, maar merken we het ook als we het zelf doen? Wel, dat zouden we moeten doen!

Agressief rijgedrag is moeilijk te kwantificeren, maar het verhoogt beslist het risico op ongelukken. Zorg er daarom voor dat je, in plaats van alleen kritiek te hebben op de andere bestuurders, kritisch bent over je eigen rijvaardigheid.

Conclusie

Ook al zijn dit dingen waar we allemaal over gehoord hebben, soms vergeten we ze onbewust. Of omdat we een slechte dag hadden of gewoon omdat we haast hebben. Deze agressieve manier van rijden zijn uiterst gevaarlijk. Je aan deze regels houden is daarom niet alleen veiliger, maar het kan je ook geld besparen. Wil je vanaf je allereerste rijles een veilige chauffeur worden? Kijk op Rijlesplanner om de meest geschikte rijschool bij jou in de buurt te vinden!