Hoe verloopt het auto theorie-examen?

Heb je je CBR theorie-examen al gepland en vraag je je af wat je ervan kunt verwachten? Dan ben je op de juiste pagina beland. In deze blogpost helpen we je te begrijpen wat je van je theorie-examen kunt verwachten.

Ten eerste is het theorie-examen natuurlijk best spannend. Erin slagen geeft je het groene licht om de laatste CBR-rijexamens af te leggen en uiteindelijk je rijbewijs te halen. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op het eindexamen en blijf leren tot de dag ervoor. Deze blogpost is niet de laatste voorbereiding, maar moet worden gebruikt als ondersteuning bij je voorbereiding.

Duur van het auto theorie-examen

De totale tijdsduur van het gewone theorie-examen is 30 minuten. Het examen is verdeeld in 3 onderdelen. Voor het onderdeel gevaarherkenning heb je 8 seconden per vraag, dus ongeveer 3 minuten en 40 seconden voor het gehele onderdeel. Vervolgens heb je voor het kennisdeel ongeveer 8 minuten en voor het inzichtdeel ongeveer 17 minuten.

Wees je ervan bewust dat het kennis- en inzichtdeel van het theorie-examen geen vaste tijd per vraag hebben, wat betekent dat je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan elke vraag wilt besteden. Zorg ervoor dat je de vragen verstandig indeelt, zodat je genoeg tijd hebt om het hele theorie-examen af te leggen.

 

Welke onderwerpen mag je verwachten?

Zoals eerder vermeld bestaat het theorie-examen uit 3 onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. In totaal bestaat het eindexamen uit 65 vragen. Bovendien krijg je in het kennis- en inzichtdeel 2 extra toets vragen. De bedoeling van de testvragen is te begrijpen of examenvragen goed zijn om in het theorie-examen op te nemen. Dat betekent dat ze niet meetellen voor het eindresultaat.

 1. Gevaarherkenning

Dit deel bestaat uit 25 vragen over hoe je een gevaar kunt herkennen en wat je in een bepaalde situatie moet doen. In dit onderdeel moet je minstens 13 van de 25 vragen juist beantwoorden.

 1. Kennis

Dit deel bestaat uit 12 vragen waarin je geacht wordt te laten zien dat je kennis hebt van feiten en regels. Hier moet je minstens 13 van de 25 vragen juist beantwoorden. De onderwerpen die je kunt verwachten zijn:

 • Gebruik van de weg;
 • Voorrang en voor laten gaan;
 • Bijzondere wegen weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres;
 • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties;
 • Verkeerstekens en aanwijzingen;
 • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden;
 • Wetgeving;
 • Voertuigkennis.
 
 1. Inzicht

Het laatste deel van het theorie-examen bestaat uit 28 vragen. Hier moet je kunnen laten zien dat je de regels en feiten kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen. Om voor het examen te slagen moet je ten minste 25 van de 28 vragen juist beantwoorden. Onderwerpen die je in dit deel kunt verwachten zijn o.a.:

 • Gebruik van de weg;
 • Voorrang en voor laten gaan;
 • Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres;
 • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties;
 • Verkeerstekens en aanwijzingen;
 • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden.
 

Omdat elk onderdeel een minimum aan juiste antwoorden vereist, moet je ervoor zorgen dat je alle drie de onderdelen beheerst. Er zijn tal van manieren om tot het einde te blijven oefenen om er zeker van te zijn dat je bij je eerste theorie-examen slaagt. In de blogpost “Hoe slaag je voor je rijexamens na Corona lockdown.” sommen we een paar platforms op die je kunt gebruiken om te oefenen voor het theorie-examen.

 

Het resultaat…

Het leuke van het theorie-examen is dat je je niet een dag lang hoeft af te vragen welke vragen je goed of fout beantwoord hebt. Zodra je klaar bent met je examen kom je te weten of je geslaagd bent of niet. Dit betekent dat je meteen je resultaat hebt.

 

Er zijn maar twee uitkomsten, slagen of zakken. Als je geslaagd bent, ontvang je een e-mail waarin dat wordt meegedeeld en het resultaat blijft anderhalf jaar geldig. Als je gezakt bent voor je examen, ontvang je een e-mail met je resultaatformulier. Hierin kun je nagaan welke examenonderwerpen je beheerst en aan welke je meer aandacht moet besteden bij het leren voor je volgende theorie-examen.