Met deze 5 tips overwin jij jouw faalangst!

  • door

Mag jij op voor je praktijkexamen, maar ben je als je dood dat je het niet gaat halen? En kan de gedachte aan je rijexamen al zorgen voor slapeloze nachten? Stel jezelf gerust want na deze blog heb jij je angst overwonnen!

  1. Communiceer met je rijschool
    Het allerbelangrijkste is om als leerling gelijk aan te geven als je denkt dat je faalangst hebt. Of het nou voor het theorie-examen, de tussentijdse toets of het rijexamen is. Dan kan je samen met de rijschool kijken naar oplossingen.
  2. Het faalangstexamen
    Het bestaat echt en hoe fijn is dat!? Het faalangstexamen is aan te vragen door de rijschool bij het CBR. Het examen duurt 1 uur en 20 minuten. 35 minuten daarvan is de examenrit. Deze leg je net als elke andere examenkandidaat af. De rest van de tijd heb je om rust te nemen en als nodig is een time-out onderweg. Zo heb je voldoende tijd om in alle rust je examen in te gaan en wordt jouw slagingskans vergroot! Let wel op: de kosten voor het faalangstexamen van het CBR bedragen 158,- euro in 2020. Een normaal rijexamen kost 112,75 euro (2020). Daarnaast zal je rijschool mogelijk nog kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld het gebruik van de lesauto.

    Twijfel je of het een faalangstexamen iets voor jou is? Bespreek dit met je rijinstructeur, hij/zij zal je goed advies kunnen geven. Ook is het handig om een tussentijdse toets (TTT) af te leggen. Dit is een oefenexamen waarbij jij en jouw rijinstructeur goed kunnen zien hoe je rijdt onder druk.

  3. Neem voldoende rust
    Als je niet goed bent uitgerust zullen de zenuwen eerder de baas over je zijn. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent. Dit geldt vanaf rijles 1 tot het rijexamen. Laat de rijschool je vanaf huis ophalen en niet vanaf drukke plekken zoals school, dit kan tot extra stress lijden.
  4. Streef niet naar perfectie
    Het is een mooie gedachte om foutloos te rijden maar dat doet niemand. Hoe meer druk je op jezelf legt hoe zenuwachtiger je zult zijn. Natuurlijk moet je altijd een 100% volle inzet tonen maar wees niet teleurgesteld in jezelf als het een dag niet lukt.
  5. Noteer je zwakke en sterke punten
    Overleg met de rijinstructeur waarvan hij/zij vindt dat jij nog progressie in kan maken of waar je op moet letten. Dan kan je hier iets mee doen. Vraag ook eens aan je rijinstructeur wat je wel goed doet en waar jouw sterke punten in zitten. Je zult merken dat door positieve feedback je ook beter zal rijden. Dus: Communiceer al-tijd met je rijschool en vraag hieronder informatie over het faalangstexamen als je er niet gerust op bent.