Neem je een pakket of losse lessen!?

  • door

Je staat op het punt om te beginnen met autorijlessen. Tientallen rijscholen, van de beste tot de meest onbekende, heb je bekeken. Op de ene website zie je wel prijzen en de andere verzoekt METEEN contact met hen op te nemen. Je leest je in over wat de mogelijkheden zijn en de vraag komt naar boven: neem ik een pakket of losse lessen?  

Goede vraag! Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die daarover nadenkt. Een pakket kan zo zijn voordelen hebben. Vaak hanteren rijscholen een vaste prijs voor een x aantal rijlessen, theorielessen, de tussentijdse toets en het theorie- en rijexamen in één. Toch kan je ook vraagtekens zetten bij een pakket. Rekenen ze wel de goede prijs? Heb ik wel zoveel lessen nodig? En wat heb je aan een tussentijdse toets!?  

Dat snappen we maar al te goed. Er zijn meerdere antwoorden op die vragen. Het verschilt namelijk per rijschool, per prijsklasse, kwaliteit van de rijschool waarop jij je keuze moet maken. Om jouw keuze makkelijker te maken, kijken we naar de voordelen en de risico’s van deze drie verschillende aspecten.  

Waar je aan moet denken bij het kiezen van een rijlespakket

Pakketonderdelen: 
Je betaalt één prijs waarbij rijlessen, het theorie-examen, rijexamen en samen met het theorieboek vaak het meest gebruikelijke pakket is. Het risico hierbij is wel dat er nog wel eens ‘onnodige’ zaken in een pakket zitten waar je wel voor betaalt maar geen gebruik van maakt. 

Voorbeeld: Kan je makkelijk leren en heb je geen theorielessen nodig? Dan zou het zonde zijn als je hier wel voor betaalt in het pakket.  

Zekerheid:  
Betaal je vooraf een pakket van 50 lessen met extra herkansing erbij voor theorie én praktijkexamen? Dan zorgt dat voor een bepaalde zekerheid bij het begin van je rijlessen omdat je dan eigenlijk al wel je rijbewijs in de pocket hebt. Ook krijg je vaak een korting op het pakket. De risico’s daarvan zijn een rijschool die failliet gaat of een rijschool die de overige lessen die je niet gebruikt niet terugbetaalt.  

Tip: ga je voor zekerheid? Kies dan een bekende rijschool die hoogstwaarschijnlijk niet failliet zal gaan. Je kunt het nooit zeker weten, maar bij de grotere rijscholen is de kans op faillissement toch een stukje minder. 

Realistisch kijken: 
Je kunt hoogstwaarschijnlijk niet onder de 20 lessen al je rijexamen halen. Denk daarom realistisch na over het nemen van een pakket van 20 rijlessen. De kans is groot dat je daarna extra lessen moet aanschaffenDe losse lessen zijn meestal duurder dan dat ze in een pakket zijn. 

Tip: een rijschool kiezen is een proces en een uitdaging. Alleen als je meerdere rijscholen van groot naar klein vergelijkt zal je zien dat de keuze makkelijker wordt omdat je beter weet wat voor jou het beste is.   

Waar moet je aan denken bij het kiezen van losse rijlessen

Vrijheid:  
Bij losse lessen zit je niet vast aan één rijschool. Gaat de rijschool failliet? Geen probleem, kies een nieuwe! Bevalt de instructeur je niet en krijg je geen andere? Bye bye! Het risico is dan wel dat als je telkens naar een andere rijschool gaat, je geen band opbouwt met je rijinstructeur. Hij/zij kan je dan minder goed advies geven of je zwaktes herkennen.  

Groot geld:  
Wil je beginnen aan je rijlessen maar heb je nog niet het hele bedrag bij elkaar? Dan is dat met losse lessen geen probleem. Je betaalt namelijk per les. Het risico bij het nemen van losse lessen is dat je zelf rekening moet houden met de kosten van het theorie- en praktijkexamen. Hou ook rekening met eventuele herkansingen en het zelf aanmelding bij het CBR voor de examens. Extra werk (en geld) dus.  

Tip: lees jezelf goed in over welke zaken je zelf moet regelen en maak hier een to-do-lijstje van