Tips om ’s nachts te rijden als beginnend bestuurder

Heb je wel eens een les moeten boeken in de avonduren toen het al donker was? Maar heb je die vermeden omdat je last hebt van rijangst in de nacht? Dan ben je niet de enige. Veel mensen vinden ’s nachts rijden eng. ’s Nachts rijden brengt hele andere uitdagingen met zich mee dan overdag rijden. Dat komt omdat ’s nachts het gezichtsvermogen en de diepteperceptie aanzienlijk lager zijn.

Als je overdag autorijdt is het veel makkelijker om andere voertuigen, mensen of voorwerpen te zien. Bovendien zijn we meer vermoeid na een lange dag en als de zon ondergaat. Dit betekent dat we ook minder alert zijn op de weg. Maar er zijn dingen die je kunt doen om deze angst tijdens je rijlessen te overwinnen. In deze blogpost geven we je 6 tips die je kunnen helpen zelfverzekerder te zijn en je veiliger te voelen als je ’s nachts rijdt.

1. Lijn je koplampen uit en stel ze af

Voordat je begint met rijden zorg je ervoor dat de auto naar je persoonlijke voorkeur is ingesteld. Controleer of alle buitenlichten goed werken en zorg dat je ruiten en koplampen schoon zijn. Vuile ruiten kunnen de schittering verhogen en het zicht belemmeren, waardoor je moeilijker kunt zien. Vuile koplampen kunnen de efficiëntie en de zichtbaarheid voor andere weggebruikers sterk verminderen.

2. Zorg dat je goed uitgerust bent

Duisternis heeft een grote invloed op iemands bewustzijn. Onze biologische klok ziet het als de tijd om uit te rusten, wat betekent dat je alertheid lager is. Zorg er daarom voor dat wanneer je besluit ’s avonds rijles te nemen je dan goed uitgerust bent.

3. Vermijd in tegenlicht te kijken

Je ogen zijn ’s nachts gevoeliger door het lage lichtniveau. Als je rechtstreeks naar de koplampen van een tegenligger kijkt kun je tijdelijk je zicht verblinden omdat je ogen zich traag aanpassen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

4. Kijk extra goed uit en wees alert

Houd je ogen in beweging, let op flitsen of lichten die op de koplampen van andere auto’s kunnen duiden. De beste manier om ’s nachts een incident te vermijden is op lichten en beweging te letten en de spiegels te blijven controleren. 

Word niet afgeleid door onnodige dingen, zoals het kijken naar je instructeur. Door afleiding te vermijden en op de weg te letten krijg je meer anticipeertijd, want in het donker is het gemakkelijker lichten vooruit te zien.

5. Houd afstand

Zorg voor een veilige afstand tussen jou en de andere voertuigen die ’s nachts rondrijden.  Geef jezelf de ruimte en tijd, hierdoor heb je een snelle reactie bij een plotselinge snelle stop van het voorliggend voertuig. Maar ook wanneer er onverwacht gevaar op de weg door, bijvoorbeeld een voetganger, dier, voorwerp of een heleboel andere onverwachte dingen.

6. Rijd langzaam

Het is beter je snelheid te verlagen als je ’s nachts rijdt. Dit komt omdat het zelfs met koplampen moeilijker is om te begrijpen wat er voor je op de weg is tijdens het rijden in de nacht. Bovendien heeft je reactievermogen ook de neiging langzamer te zijn als je ’s nachts rijdt. Een lagere snelheid is dus verstandig.

Conclusie

Het is belangrijk dat je deze angst voor ’s nachts rijden zo snel mogelijk probeert te overwinnen. Wees daarom niet bang om een rijles in de avond te boeken. Aan het eind van de streep word je begeleid door een instructeur. Hij/zij zal je extra tips geven als dat nodig is en de fouten die je maakt corrigeren. Het is beter om dit te leren tijdens je rijlessen dan wanneer je in je eentje bent.

In de avond rijden is niet aan te ontkomen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld ’s avonds een afspraak hebt. Maar in de winter is het om vijf uur ’s middags soms al donker, dan moet je ook gewoon in het donker durven rijden. Neem deze 6 tips mee en je hebt geheid een veilige en ongestoorde nachtelijke rijervaring.

Tenslotte zal je rijinstructeur je tips geven als hij/zij weet waar die angst vandaan komt. Kijk op Rijlesplanner om een rijschool in de buurt te vinden en je eerste les te boeken!