Veilig rijden in de regen

Airco aan, ramen open, geen regen op komst en een fris briesje. Klinkt als muziek in je oren, nietwaar? De zomer is hier, maar helaas zullen er tussen die warme zomerweken nog een paar dagen regen, onweer en slecht weer zitten.

Als je een chauffeur bent die alleen maar in je auto zit of liever rijdt als het droog weer is, kan dat slecht nieuws voor je zijn. Helaas kun je je roadtrip niet eeuwig uitstellen tot een droge dag. Het weer is zo onvoorspelbaar dat je misschien begint te rijden in een droog gebied en een paar kilometer verder midden in een stortbui terecht komt.

Wat je dus kunt doen is leren hoe je in de regen moet rijden en de belangrijkste factoren onthouden om dit veilig te doen. In deze blogpost zetten we ze op een rijtje en geven we je een paar tips om zelfverzekerder te zijn bij het rijden in de regen.

Tips voor rijden in de regen

Achter het stuur zitten van een met regen bespatte voorruit hoeft geen zenuwslopende en stressvolle ervaring te zijn. Hier geven we je 7 tips om regenachtige ritten aan te pakken:

  1. Gebruik je ruitenwissers

Dit zou vast in je systeem moeten zitten; maar sommige mensen hebben de neiging te vergeten hun ruitenwissers aan te zetten. Dit kan komen omdat ze onbewust rijden en niet eens merken dat ze de ruitenwissers niet gebruiken, vooral tijdens lichte regen. Het gebruik van de ruitenwisser verhoogt je zichtbaarheid, wat een must is tijdens regenachtige dagen.

  1. Ga aan de kant als de weersomstandigheden slecht zijn

Als de weersomstandigheden slecht zijn, je niet op je gemak of als je je reis kunt uitstellen, dan kun je beter aan de kant gaan en wachten tot het weer beter wordt.

  1. Zet de cruise control uit

In tegenstelling tot wat je zou denken, kun je op een door regen of sneeuw gladde ondergrond door cruise control de controle verliezen. Als je aquaplaneert terwijl je de cruise control hebt ingeschakeld, gaat je auto sneller rijden.

 “Aquaplaning is de technische term voor wat er gebeurt als je banden hun tractie met de weg verliezen door een teveel aan water op het wegdek”.

Aquaplaning is een van de meest voorkomende auto-ongelukken in de regen, omdat bestuurders de controle kunnen verliezen. Wanneer je aquaplaneert terwijl je de cruise control gebruikt gaat je auto sneller rijden. Gebruik daarom nooit cruise control in natte omstandigheden en houd je aandacht op het gebruik van de gas en rem.

  1. Houd extra afstand en rem vroeg

De meeste tijd ligt je veiligheid in je eigen handen. Zorg ervoor dat je altijd een veilige afstand houdt tussen de auto voor je. Rem eerder en zachter dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je de veilige afstand kunt bewaren tussen jou en de auto voor je. Ook de auto achter je kan anticiperen wanneer je remt want ze zien je remlichten branden!

  1. Zet je lichten aan

Het is verplicht je koplampen aan te doen als het zicht slecht is. Het aanzetten van je koplampen verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar helpt ook andere voertuigen om je auto op de weg te zien.

  1. Let op voetgangers

Als het regent omdat je zicht slecht is, is het moeilijker om voetgangers te zien. Zorg ervoor dat je extra aandacht hebt voor voetgangers. Rem af als je een zebrapad voor je ziet of in gebieden waar het druk is. Bij slecht weer hebben voetgangers ook de neiging meer afgeleid te zijn, ze hebben geen paraplu of krijgen hem niet open en proberen zo snel mogelijk op hun bestemming te zijn. Het is je plicht om in deze situaties extra voorzichtig te zijn.

  1. Vertraag

Zelfverzekerd zijn in je rijstijl leidt er vaak toe dat je denkt dat je ook als de weg nat is kunt versnellen. Er is echter een reden waarom bepaalde wegen verschillende verkeersborden hebben voor slecht weer. Ongeacht je rijvertrouwen moet je je niet alleen aan de aangegeven maximumsnelheid houden, maar ook aanzienlijk langzamer rijden dan normaal. Natte wegen zijn gevaarlijker dan je denkt, vooral omdat de reactietijd van je voertuig veel trager is als het regent.

Conclusie

Het regent in Nederland vaak, dus je zult het niet altijd kunnen vermijden. Toch kan rijden bij nat weer gevaarlijk en stressvol zijn als je het niet veilig doet. Als je de tips die in deze blogpost gegeven zijn onder de knie hebt en volhoudt, is de kans groter dat je rijskills tijdens de regenachtige dag beter en veiliger zullen zijn. Leef daarom deze 7 tips hierboven na en volg de andere tips die je tijdens je rijlessen geleerd hebt. Als je nog steeds niet begonnen bent met je rijlessen, kun je op Rijlesplanner deze inplannen. Bekijk een rijschool bij je in de buurt en boek je eerste rijles.