Vergelijk jezelf niet met anderen bij het halen van je rijbewijs

Heb je je ooit afgevraagd waarom je collega het rijbewijs al na 30 rijlessen wist te halen? Terwijl jij het advies kreeg om er nog een paar te nemen? Was je teleurgesteld omdat je op die 30 lessen rekende? Laat je er niet door van de wijs brengen! Iedereen is anders en daarom kun je er niet vanuit gaan dat je evenveel rijlessen nodig hebt als je vrienden. Het belangrijkste is dat  je jezelf niet moet gaan vergelijken met anderen.

Het aantal rijlessen dat je nodig hebt om je rijbewijs te halen is namelijk bij iedereen anders. Dit is onder andere afhankelijk van leersnelheid, leerfrequentie, leeftijd, ervaring en/of je rijinstructeur.

Houd er altijd rekening mee dat jij je sneller of misschien juist langzamer kunt ontwikkelen dan het gemiddelde van alle leerlingen. In deze blogpost leggen we uit waarom je jezelf niet moet vergelijken met anderen en wat de factoren zijn die kunnen bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt.

 

Jezelf vergelijken met anderen werkt alleen maar tegen

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat als je rondvraagt naar het aantal gemiddelde rijlessen je allerlei verschillende getallen krijgt. Maar wat heeft de vaardigheid van een ander met die van jou te maken? Jij bent uniek met unieke vaardigheden en unieke behoeften.

Als je jezelf te veel vergelijkt met anderen loop je het risico onzeker, angstig en gedemotiveerd te worden. Dit zijn allemaal houdingen die je leerproces negatief kunnen beïnvloeden. In het ergste geval weerhoudt dit je om je rijbewijs te halen. Focus op jezelf en breng jezelf niet naar beneden als je die extra lessen nodig hebt. Uiteindelijk is het je doel om een veilige, verantwoordelijke en ervaren bestuurder te worden en niet alleen een betere bestuurder dan je vriend.

 

Welke factoren kunnen bepalen hoeveel rijlessen je nodig hebt?

Hoeveel rijlessen je nodig hebt om je rijbewijs te halen hangt van veel dingen af, namelijk:

  1. Hoe je met zenuwen omgaat

Bijna elke leerling voelt zich zenuwachtig tijdens de rijlessen. De echte vraag is: Hoe kun je die zenuwen onder controle houden zodat ze geen invloed hebben op je rijvaardigheid? Voor sommige mensen is dit misschien niet merkbaar, maar voor anderen kan het hun rijvaardigheid beïnvloeden.

  1. Jouw leeftijd

Een hogere leeftijd kan zich vertalen in meer verantwoordelijkheid en ervaring. Aan de andere kant, sommigen zeggen dat als je ouder bent dan 50 je reactievermogen en respectievelijk lager en/of trager kunnen zijn.

  1. Jouw rijinstructeur

Je rijinstructeur kan invloed hebben op het aantal lessen dat je nodig zal hebben. De ene kan ervan overtuigd zijn dat je klaar bent voor het eindexamen, terwijl de andere je kan adviseren om nog een paar lessen te nemen. Soms is dit gewoon een kwestie van instinct.

  1. Type leerling

Afhankelijk van je leersnelheid, onderscheiden rijscholen vier soorten leerlingen.

  • Wonderkind. Als je instructeur een handeling één keer uitlegt of demonstreert en je bent in staat om het de eerste keer perfect uit te voeren, dan heb je gemiddeld 15 tot 25 rijlessen nodig om te slagen voor je eindexamen.
  • Snelle leerling. Als je instructeur je een actie één keer uitlegt of demonstreert en je bent in staat om het na 3 keer proberen perfect uit te voeren, dan heb je gemiddeld 26 tot 35 rijlessen nodig om te slagen voor je eindexamen.
  • Gemiddelde leerling. Als je instructeur een actie één keer uitlegt of demonstreert en je bent in staat om het redelijk uit te voeren binnen 3 proeven, dan heb je een gemiddelde van 36 tot 45 rijlessen nodig om te slagen voor je eindexamen.
  • Trage leerling. Als je instructeur een handeling meer dan één keer uitlegt of demonstreert en je bent in staat om die handeling na 5 keer proberen redelijk uit te voeren, dan heb je gemiddeld 46+ rijlessen nodig om te slagen voor je eindexamen.

Na je eerste rijlessen kun je samen met je rijinstructeur bepalen in welke categorie je valt.

 

Rijlesplanner helpt jou rijscholen in jouw regio te vergelijken

Aan het eind heeft elke situatie een andere uitkomst. In plaats van tijd te verliezen door jezelf te vergelijken met anderen, zorg ervoor dat je jouw situatie evalueert. Hoe makkelijk ga je om met zenuwen? Ben je verantwoordelijk genoeg? Hoeveel ervaring heb je op de weg?

Stel jezelf deze vragen, schat in wat voor type leerling je bent en boek je eerste les. Laat je rijinstructeur aangeven hoeveel lessen je ongeveer nodig zult hebben om je rijbewijs te halen op basis van je vaardigheden.

Wil je je eerste rijles boeken? En heb je bepaalde voorkeuren wat betreft een rijschool? Met Rijlesplanner kun je in een paar klikken eenvoudig onze aanbiedingen vergelijken en krijg je advies op maat. Wij zetten onze beste deals voor jouw situatie in een helder overzicht.

 

1 reactie op “Vergelijk jezelf niet met anderen bij het halen van je rijbewijs”

  1. Bedankt voor de geruststellende informatie, ik ben al best op leeftijd en heb nog geen rijbewijs, dus ik ben net begonnen met mijn eerste autorijles. Ik vind het heel stressvol en eng maar ik ben zo blij dat ik het doe. Eindelijk zal ik zelf kunnen rijden, het zal zo veel vrijheid geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *