De meeste rijscholen bieden een (gratis) proefles aan, gratis staat tussen haakjes omdat het ook kan zijn dat een rijschool er wel geld voor vraagt. Een proefles is een mooi kennismakingsmoment tussen jou en de rijschool maar hoe regel je een proefles en hoe ziet een proefles eruit?
De voordelen van een proefles: als je nog nooit gereden hebt
Zoals gezegd is een proefles een kennismakingsmoment. Het gaat namelijk om jou en hoe jij de rijschool ervaart. Als je het spannend vindt om in een auto te rijden is het namelijk fijn dat de rijinstructeur daar rekening mee houdt. De meeste jongeren hebben nog nooit achter het stuur gezeten voordat ze een proefles nemen. Het eerste moment dat je achter het stuur zit kan daarom intimiderend zijn. Dan is het heel fijn dat er een rijinstructeur naast je zit die jou op je gemak stelt. Sommige jongeren hebben meer baat bij een instructeur die pusht en anderen willen hun eigen tempo bepalen. Met een proefles kom je er gauw genoeg achter wie van de twee jij bent, misschien wel een mix van beide!? Ook is een proefles een mooi toetsingsmoment voor de rijinstructeur om te kijken hoeveel rijlessen jij ongeveer nodig hebt. Heb je gevoel voor autorijden en pak je gauw dingen op? Dan kan het zo zijn dat je minder lessen nodig hebt dan je klasgenootje met 35 rijlessen.
De voordelen van een proefles: als je al eens gereden hebt
Het komt zelden voor maar het kan gebeuren: de rijschool waar je rijles hebt gaat failliet of er is totaal geen klik met de rijinstructeur. Dit kunnen redenen zijn om over te stappen naar een andere rijschool. Ook dan is het waardevol om een proefles te nemen. Zo kan je kijken of het klikt met de rijinstructeur en de rijschool. Misschien is het een totaal andere auto en moet je daaraan wennen of werkt de rijschool met een andere methode van lesgeven. Al die zaken kan je meenemen in een proefles om te kijken of deze rijschool bij je past! Het is ook niet erg om kritisch te zijn, het gaat tenslotte om jouw rijbewijs.
Zo regel je een proefles
Heb je een rijschool op het oog? Bel dan eens om te vragen naar een proefles, een kleine moeite en het kan jou helpen de juiste rijschool te kiezen. Vaak blijven leerlingen ook hangen bij de rijschool waar ze een proefles hebben genomen, in veel gevallen is een proefles vrijblijvend en zit je nergens aan vast. Wees dan ook niet bang om kritisch te zijn: als de rijinstructeur of de gang van zaken niet bevalt, dan kan je altijd naar een andere rijschool gaan. Check wel eerst bij de rijschool of je niet ergens aan vast zit.
Hoe ziet een proefles eruit?
De rijinstructeur houdt er standaard rekening mee dat je zenuwachtig bent. Vaak start je dan ook op een rustige weg of een parkeerplaats met je proefles. De rijinstructeur zal je dan uitleggen waar alle knoppen en pedalen voor zijn. Je hoeft niet bang te zijn dat je gelijk moet schakelen of alles tegelijk moet kunnen, dit wordt opgebouwd tijdens de vervolglessen. Meestal begin je alleen met het sturen en richting aangeven om daar een beetje gevoel bij te krijgen. Ook de snelweg zal je in het begin nog niet op gaan, wees daar dus niet bang voor. Elke rijschool gaat anders om met een proefles dus neem vooral contact op met een rijschool naar keuze om een proefles in te plannen!