Waarom begin je met het afstellen van de auto bij de eerste rijles?

Je eerste rijles met een instructeur is een super spannende ervaring – maar het kan ook behoorlijk zenuwslopend zijn. Wellicht heb je al verschillende verhalen gehoord of artikelen gelezen over hoe de eerste rijles gaat. Dan heb je waarschijnlijk ook wel eens gehoord dat je een auto moet afstellen voordat je gaat rijden. Hier leggen we uit wat je moet doen voordat je wegrijdt.

Wat houdt het afstellen van de auto in?

Voordat de motor gestart wordt, zijn er een reeks dingen die de bestuurder moet controleren om de veiligheid en het comfort te verhogen. Deze controles staan bekend als het afstellen van de auto. Deze routine moet een bestuurder telkens uitvoeren als hij op de bestuurdersstoel gaat zitten. Het zorgt ervoor dat de bestuurder bij alle bedieningsorganen kan en een goed zicht heeft op het voertuig. Dit alles stelt de bestuurder in staat veilig de weg op te gaan.

Waarom is het afstellen zo belangrijk?

Het is belangrijk om de auto juist af te stellen. Dit verhoogt namelijk niet alleen het comfort, maar zorgt ook voor veiligheid voor jou en anderen. Stel dat je het stuur, de stoelen en/of de spiegels niet naar je behoeften instelt, dan beïnvloedt dat je rijgedrag. Je zult voortdurend in beweging zijn om een comfortabele positie te vinden en zicht te krijgen. Bovendien is het afstellen van de auto tijdens het rijden uiterst gevaarlijk en daarom moet dit het eerste zijn wat je doet als je in je auto stapt.

Een andere reden waarom het afstellen van de auto zo belangrijk is, is dat het wordt getoetst op je rijexamen. Zodra je in de auto stapt om rijexamen te doen, zal je examinator nagaan of je de auto juist afstelt. Ook daarom is het zo belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt en er een gewoonte van maakt.

Hoe stel je de auto af?

Bij je eerste les zal je rijinstructeur je het uitleggen. Deze heeft tot doel je vertrouwd te maken met de controles die je elke keer dat je rijdt zult moeten doen. Zorg ervoor dat je hier aandacht aan besteedt.

Niettemin is het ook verstandig dat je weet wat je allemaal moet instellen, zodat je de uitleg beter kunt volgen. Dit is wat je moet doen:

  • Controleren of je deuren goed dicht zijn.

Zorg ervoor dat alle deuren goed gesloten zijn. Veel auto’s laten een waarschuwingslampje op het dashboard zien als een deur open staat, in dat geval kun je het op het paneel dubbel controleren als de motor aan staat.

  • Verstel de stoel en het stuur in een comfortabele positie.

Stel je stoel zo in dat je alle bedieningsorganen comfortabel kunt bereiken. Je moet de koppelings- en gaspedalen volledig kunnen indrukken zonder je te hoeven strekken.

Als het stuurwiel verstelbaar is, stel je het zo in dat je handen comfortabel iets lager dan je schouders rusten.

  • Veiligheidsgordels vastmaken.

Doe je gordel om en let erop dat de gordel niet gedraaid zit. De gordel moet stevig tegen je lichaam gespannen zijn.

  • Spiegels afstellen.

De linker-, midden- en rechterspiegels moeten goed uitgelijnd zijn, zodat je het verkeer achter je kunt zien. Maar houd rekening met de dode hoek en kijk ook over je schouders om dubbel te controleren of er andere auto’s of voetgangers zijn.

Conclusie

Het afstellen van de auto is de eerste stap van veiligheid tijdens het leren rijden. Zorgen dat je voertuig veilig en gebruiksklaar is, verhoogt het comfort en vermindert onaangename situaties. Daarom is dit een belangrijke oefening om meteen vanaf je eerste rijles te leren.

Je leert eerst waar alle meters, pedalen en knoppen in de auto voor zijn en hoe je ze moet gebruiken.

Dan begin je langzaam de auto af te stellen op je behoeften. Het is ook uiterst belangrijk dat je hier je tijd voor neemt. Voel je niet onder druk gezet, het is beter de tijd te nemen en veilig te zijn dan alles in een roes aan te passen en je de hele les ongemakkelijk te voelen. Plus, je instructeur zal je inspanning waarderen.

Onthoud dat je hier een routine van moet maken. Ook als je geslaagd bent voor je rijexamen zul je deze controles nog moeten doen, zelfs als je de enige bent die de auto bestuurt. Onderschat dit dus niet.

Ben je eindelijk klaar om aan de slag te gaan? Met Rijlesplanner kun je je rijles boeken bij een rijschool die geschikt is voor jou. Kijk op onze website om een rijschool in je buurt te vinden en boek je eerste les!