Zo groot is de kans op een ongeluk tijdens rijles

  • door

80% van de jongeren geeft aan dat hun grootste angst tijdens een rijles het aanrijden van een persoon of het veroorzaken van een ongeluk is. Wat zegt de rijschool hierover? Gebeuren er veel ongelukken en als wat gebeurt? Alle antwoorden en meer lees je hieronder.

Een ongeluk zit in een klein hoekje..

Jouw rijinstructeur is getraind om risicovolle situaties in te schatten en daarop te handelen. Het is daarom ook dat veel rijscholen aangeven dat een ongeluk met een lesauto weinig voorkomt. Er zijn vreemd genoeg geen harde cijfers te vinden over het aantal ongelukken. Wel geeft de Verkeersacademie aan dat er waarschijnlijk elke week wel één ongeluk gebeurt. Ze bedoelen dan met een ongeluk een muurtje raken, van de weg rijden en een kettingbotsing. Dat klinkt best heftig, maar weeg je het af tegenover de 500.000 mensen die jaarlijks hun rijbewijs halen, waarvan iedereen gemiddeld 35 lessen heeft, dan is de kans dat je in een ongeluk terecht komt erg klein.

En als je wel in een ongeluk terechtkomt?

Wat als er een fietser door rood rijdt en jij die schramt? Of als je een paaltje bij het inparkeren hebt gemist? Het is natuurlijk vervelend maar het betekent niet het einde van je rij-carrière. Officieel is de rijinstructeur de juridische rijder, dit betekent dat voor de wet de rijinstructeur aansprakelijk is omdat hij gezien wordt als de bestuurder. De rijschool moet deze nare situaties dus zelf afhandelen. Dit betekent natuurlijk niet dan je als GTA-held de weg op moet gaan, want misdraag jij je en heb je opzettelijk een ongeluk veroorzaakt, dan ben je wel aansprakelijk. Ook is het zo dat er rijscholen bij je aanmelding een verklaring laten ondertekenen dat je wel verantwoordelijk bent in sommige situaties. Let hier dus goed op! 

Heb je angst dat je een ongeluk veroorzaakt?

Je bent dus niet de enige die bang is om een ongeluk te veroorzaken. Het is minder gezond als je er constant mee bezig bent tijdens het rijlessen. Heb je het gevoel dat je snel angstig bent tijdens een rijles of ben je nog niet begonnen en zit je hart nu al in je keel bij de gedachte aan rijlessen? Bespreek het met de rijschool. Het kan namelijk zo zijn dat je last hebt van rijangst. Ook dat is niet iets geks, tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen hebben last van een vorm van rijangst. Veel rijscholen zijn hierin gespecialiseerd en kunnen samen met jou kijken naar een speciale aanpak voor jouw rijlessen.