Zolang doe je gemiddeld over je rijbewijs

  • door

Sta je op het punt om te beginnen met rijles? Maar heb je geen idee hoeveel rijlessen jij nodig hebt om je rijbewijs te kunnen halen? Lees in deze blog hoeveel lesuren er gemiddeld in Nederland nodig zijn om het autorijbewijs te behalen. 

Het aantal lesuren 

Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel rijlessen er nodig zijn. Er zijn leerlingen die hun rijbewijs binnen 15 lesuren behalen, maar ook genoeg leerlingen die er 50 of meer lesuren over doen. Gemiddeld doen leerlingen er volgens het CBR in 2019 39 lesuren over om het autorijbewijs te behalen.  

Maken van een schatting 

Het belangrijkste is dat jij jezelf de tijd geeft om het rijbewijs te behalen. Kies niet voor een bepaald aantal lessen, omdat iemand in jouw omgeving dat ook heeft gedaan.  

Maar neem bijvoorbeeld een proefles en vraag aan het eind van de proefles om een advies en de verwachting van je rijinstructeur. Het exacte aantal lessen is zelfs voor een instructeur lastig in te schatten, maar hij of zij kan een inschatting maken van de hoeveelheid lessen die jij nodig zal hebben om je rijbewijs te halen. 

Je kan zelf ook al wat onderzoek doen in de hoeveelheid lessen die jij er verwacht nodig te hebben. Stel jezelf de vragen:  

  • Ben ik een snelle leerling
  • Hoe vaak kan ik rijlessen bij mijn rijschool?  
  • Hoe is de rijschool?  

 

Slagingspercentage 

Kijk bij het kiezen van een rijschool ook naar het slagingspercentage van de desbetreffende rijschool. Het gemiddelde slagingspercentage van rijscholen in Nederland ligt volgens het CBR rond de 50%. Mocht het slagingspercentage van jouw rijschool flink onder het gemiddelde liggen, dan kan het zijn dat jouw instructeur zijn leerlingen te vroeg op laat gaan voor het examen Dit kan betekenen dat je alsnog meer lessen nodig hebben. 

Hoelang je over het rijbewijs doet is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar door een gemiddeld aantal rijlessen, de schatting n.a.v. de proefles, jouw eigen verwachting en het slagingspercentage van de rijschool kan jij een goed besluit nemen hoeveel rijlessen voor jouw normaal is.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *